Zeytinyağı sahtekarlığında yeni çözüm
Zeytinyağı Sahtekarlığına Karşı Yeni Çözüm Yolu Bulundu
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde görevli araştırmacı doktor Hüseyin Korkmaz, zeytinyağı üretim sezonunda taklit ve tağşişin önüne geçmek amacıyla önemli bir çalışma başlattı.
Korkmaz, mevcut “mikrodalga sensörü”nü zeytinyağında yapılan hileleri tespit etmek için kullanılabilir hale getirdi.
Sistem, saf zeytinyağından alınan sadece 1 damla numunenin sisteme örneklendirilmesi ile dielektrik akımlardaki farklılık oranlarını analiz ederek diğer yağ ve maddeleri sadece 5 dakika içinde tespit edebiliyor.
Araştırmacı doktor Hüseyin Korkmaz, geliştirdiği sistemi vatandaşların kullanımına sunabilmek için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Zeytinyağı üretiminin Türkiye için önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Son zamanlarda sosyal medyada dolaşan haberlere göre, zeytinyağı sahtekarlığı en çok karşılaşılan sorunlardan biri haline geldi. Biz de bu konuda yaptığımız çalışmalarla, ürettiğimiz mikrodalga sensörler sayesinde tespit ettiğimiz hileleri yüzde 95 oranında ortaya çıkarabiliyoruz.” dedi.
Zeytinyağına ayçiçek, pamuk ve mısır yağı gibi katkı maddelerinin karıştırıldığına dikkat çeken Korkmaz, projelerinin bu tür sahtekarlıklara engel olmayı hedeflediğini belirtti.
Korkmaz, sensörlerinin farklı malzemelerin elektriksel katsayılarındaki farklılıklara dayandığını belirterek, “Farklı malzemelerin farklı rezonanslarda işlem görmesi sayesinde bu tür karışımları tespit edebiliyoruz. Zeytinyağına katılan ekonomik yağlar, halk sağlığını tehdit etmekte ve haksız rekabet yaratmaktadır.” açıklamasında bulundu.
Korkmaz, projesinin TÜBİTAK 2211C Bilim İnsanı Destekleme Programı ve YÖK 1002 programı tarafından da desteklendiğini belirtti.
Kaynak: Kilis Eğitim