Türkiye’yi dron tehdidine karşı “TUNÇ” kalkan koruyacak

Boğaziçi Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Cevdet Kaplan: Dronlara Karşı Yenilikçi Çözümler

Boğaziçi Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Cevdet Kaplan, Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen “mobil radarlı karıştırma ve aldatma sistemi” hakkında açıklamalarda bulundu.

“Dron Tehditlerini Etkisiz Hale Getiriyoruz”

Kaplan, “Bu sistem başta sınır hatları olmak üzere daha geniş alanlarda her türlü dronu engellemek için tasarlandı. İnsanız hava araçlarının uydularla haberleşmesini de kesiyoruz, etkisiz hale getiriyoruz. 30 kilometrelere kadar uzanan karıştırma mesafemiz var. Bunun dışında konum yanıltma kabiliyeti var. Bunu da 50-60 kilometrelere kadar yapabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Savunma Teknolojileri, dron ve diğer insansız hava araçlarının uyduyla haberleşmesini kesen, konumlarını yanıltan ürün ve sistemler geliştirmekte. Kaplan, SAHA Expo’da 3 çeşit dron savar sistemini sergilediklerini belirtti.

İLTER J350 Dron Tespit ve Engelleme Sistemi

Kaplan, İLTER J350 Dron Tespit ve Engelleme Sistemi’ni tanıtarak, “Bu sistem 6 yıldır firmamız tarafından üretilen ve şu an 3. versiyonunu ürettiğimiz bir sistem. Kullanıcısı, bizim sistemimizle 10 kilometre yarıçapta, bazen çevresel şartlara bağlı olarak 15-20 kilometrelere kadar tespit edilebiliyor hatta harita üzerinde koordinatı işaretleniyor. Kullanıcısı da yine aynı şekilde harita üzerinde gösteriliyor. Böylece sadece dronu düşürmekle kalmıyorsunuz. Kullanıcısını da yakalama imkanı elde ediyorsunuz.” açıklamalarında bulundu.

Diğer bir ürün olan İLTER TUNÇ Mobil Radarlı Karıştırma ve Aldatma Sistemi ise Jandarma Genel Komutanlığı için geliştirildi. Kaplan, sistemin dronları 25-30 kilometrelere kadar tespit edebildiğini ve karıştırma spektrumunun 20 megahertzden 18 gigahertze kadar genişlediğini belirtti.

Daha Fazla Ülke İlgi Gösteriyor

Kaplan, “Bu çözümün hazır raftaki mevcut ürünleri, terör örgütleri ile devlet dışı organizasyonlar tarafından modifiye edilmiş ürünleri veya devletler tarafından yapılmış sofistike araçları karıştırma imkanının bulunduğuna işaret eden Kaplan, şöyle konuştu:

“18 gigahertzlere kadar bu imkanı çıkarttık çünkü artık özellikle operatif seviyede çalışan dronlar ya da insansız hava araçları, uydu bağlantısı ile çalışıyorlar. Bizler, oralara da etki etmek istedik çünkü günümüzde ve yakın gelecekteki savaşlarda devlet dışı aktörlerin yanı sıra devletler arasında yapılacak bir konvansiyonel harpte kullanılacak bu tip hava araçlarına karşı da etkili olmak düşüncesiyle 18 gigahertzlere kadar karıştırma yapıyoruz. Dolayısıyla o insansız hava araçlarının uydularla haberleşmesini de kesiyoruz, etkisiz hale getiriyoruz. İnsansız hava araçlarını 30 kilometrelere kadar karıştırabiliyoruz. Bunun dışında konum yanıltma kabiliyeti var. Bunu da 50-60 kilometrelere kadar yapabiliyoruz.”

Cevdet Kaplan, bu sistem için pek çok ülkeden talep aldıklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir