Sıcak suyun varlığına dair kanıtlar, Mars’ın yaşanabilir geçmişine işaret ediyor

Avustralya Üniversitesi Araştırmacıları Mars Meteorunda Su İçeriği Keşfetti

Avustralya’nın Curtin Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 2011 yılında Sahra Çölü’nde bulunan ünlü bir Mars meteorunu inceleyerek önemli bir keşif yaptı. Bu meteor, hızla soğuyan lavlar tarafından oluşturulan kaya, diğer Mars meteoritlerinden 10 kat daha fazla su içeriyor ve 2 milyar yıldan daha uzun bir süre önce oluşmuş.

Araştırmacılar, meteoritin 4,45 milyar yıllık zirkon tanesinin kimyasal bileşimini analiz ederek su bakımından zengin akışkanların “parmak izlerini” buldular. Dr. Aaron Cavosie, bulguların Mars’ın kabuk oluşumunun en eski tarihi sırasında yaşanabilir ortamlar için önemli bir bileşen olan suya sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

Zirkon içindeki element kalıplarını tespit etmek için yüksek güçlü mikroskoplarla yürütülen bilimsel teknikleri kullanan ekip, demir, alüminyum, itriyum ve sodyum gibi elementlerin zirkon içinde 4,45 milyar yıl önce oluştuğunu tespit etti. Bu durum erken Mars magmatik aktivitesi sırasında suyun mevcut olduğunu gösteriyor.

Bu yeni keşif, gezegenin geçmişteki yaşanabilirliğini anlamak ve hidrotermal sistemlerini anlamak için yeni kapılar açıyor. Cavosie, Mars’ın erken dönemlerine dair jeokimyasal belirteçler sağlayarak gezegenin gelişimine yeni bir bakış açısı sunduklarını ifade etti.

İLK KEZ 2008’DE KEŞFEDİLDİ

Mars’ta su, ilk kez 2008 yılında NASA’nın Phoenix Mars aracı tarafından keşfedildi. Mars yüzeyindeki okyanusları dolduracak kadar büyük bir yeraltı sıvı su rezervuarına dair kanıtlar bulunurken, bilim insanları Mars’ın sıcak su kaynaklarına ev sahipliği yapmış olabileceğini düşünüyor. Bu yeni bilgiler, Mars’ın geçmişi ve olası yaşam formları konusunda daha fazla anlayış kazanmamıza yardımcı olabilir.